Når gartnere snakker om udveksling, drejer det sig tit om en funktion på en grensaks. Og når de taler om udbytte, kan det sagtens handle om æblehøsten.

Men ikke altid. Hos AB Kirketoft snakker vi også om udveksling af viden og færdigheder med andre lande i Europa, og det har vi et stort fagligt udbytte af. Inden længe får vi igen en mand med international indsigt, en dygtig ungarer, i det røde Kirketoft-tøj.

Vi har tidligere haft ungarske praktikanter gennem vores samarbejde med JU Århus (den tidligere Beder Gartnerskole), og det har været berigende for begge parter. Sammen med venskabsskolen i Ungarn har JU hvert år et 10 ugers program for ungarske elever. Jordbrugsuddannelserne i Ungarn har ikke så gode praktiske faciliteter som i Danmark, og de ungarske studerende er typisk rigtig stærke på teorien, men savner at arbejde med tingene i praksis. På den måde hjælpes skolerne i Danmark og Ungarn ad med at give eleverne en stærk uddannelse. 10 ugers-forløbet afsluttes med en praktisk prøve, der vurderes med en vejledende karakter.

Forleden havde AB Kirketoft besøg af seks faglærere fra Ungarn. De beskæftiger sig med et bredt spekter indenfor jordbrug, fra landbrug og maskiner til anlæg og gartneri, og under deres besøg kiggede vi både på nogle af vores aktuelle, lokale anlægsprojekter og besøgte tømmerhandel og planteskole, og fremfor alt udvekslede vi en masse anlægsgartner-erfaringer fra vores to lande. På billedet er vi linet op indendørs hos Asmild Plantecenter – det var en af de dage med sibiriske frostgrader udenfor, som gjorde det dobbelt skønt at komme ind i varmen til drivhusplanterne.

Men snart kommer foråret – det gør det altså, og vi glæder os til at komme udendørs og for alvor få gang i alle vores aktiviteter. Og så bliver det altså med ungarsk forstærkning. Han er allerede kendt med Danmark, idet han er tidligere elev på 10 ugers-programmet i Beder. Nu er han færdiguddannet anlægsgartner og klar til at hoppe i det røde Kirketoft-tøj og tage fat for os hele sommeren.

Går du og overvejer nye anlægsprojekter? Husk, at du altid kan ringe til os på 2171 1247 og få en snak om det .