Vi er lige blevet færdige med at lave en pergola, som en glad haveejer får fornøjelse af i rigtig mange år fremover. Den er nemlig bygget af miljørigtigt robinietræ, som holder meget længere end andet træ og på rigtig mange områder er bedre end selv de hårde tropiske træsorter.

Nå ja, hundrede år er måske lige i overkanten at love, men robinietræ holder nemt i 30 år, nogle gange længere, og på den tid kan man jo snildt nå at udskifte både de planter, der skal vokse op ad pælene, og havemøblerne, man skal sidde og nyde livet i, mere end én gang.

Robinies helt store styrke er dets holdbarhed ved kontakten med jord, det vil sige der hvor stolpen går ned i jorden, og hvor træsorter som for eksempel lærk vil rådne i løbet af få år. Det var, hvad der skete med denne haveejers forrige pergola: Den var lavet af lærkestolper, som rådnede væk i jordoverfladet i løbet af fem-seks år.

Hemmeligheden bag robinies gode egenskaber er træets tætte struktur, – det er ganske enkelt sværere for vand og fugt at trænge ind. Det er de samme egenskaber, man giver f.eks. fyrretræ ved at trykimprægnere det; robinietræet har dem bare naturligt, helt uden kemikalier. På grund af holdbarheden i jord er det velegnet til højbede og hegnspæle. I udseende minder træet om lidt om eg, kroget og snoet, og det kan godt være svært at få brædder, der er lige.

Den nye pergola er lidt bar endnu, men prøv lige at forestille dig den med blomstrende klematis eller arkitektens trøst, der slynger sig op ad stolperne og spreder duft og glæde. Eller farvestrålende slyngroser eller brombærranker tunge af lækre bær. Så bliver det nærmest ikke bedre. Ikke de næste hundrede år, i hvert fald.

Har du fået mod på et langtidsholdbart haveanlæg – en pergola, et hegn eller noget helt andet – så ring til AB Kirketoft på telefon 2171 1247 og få en uforpligtende snak.