Vi fik lov at nyde løvfaldssommer med lune dage og solskin i september. Nu er oktober kommet med koldere vejr, blæst og byger. Selv om vi ikke bryder os om det, er udesæsonen snart forbi for i år. Men der er stadig masser af gode ting at gøre i haven.

Du skal snart slå græsset for sidste gang i år
Når jordtemperaturen kommer under 6-7 grader, vokser græsset ikke mere, og så skal det ikke slås. Græsset må ikke være for højt til vinteren, for så kan der komme sneskimmel. Klip det til omkring 4 cm sidste gang du slår, og fjern de visne blade, så mindskes risikoen for svampeangreb.

Du kan rive græsplænen og hæmme mosudviklingen ved at fjerne så meget mos som muligt nu, så er chancen for, at plænen er flot til foråret, større.

13_oktober_tkst

Omplantning og nyplantning
Oktober er en god måned at plante nye stauder eller dele og omplante dem, du allerede har. Og i slutningen af denne måned begynder højsæsonen for hækplanter og andre barrodede planter. Husk, at AB Kirketofts planteleverandør Asmild Plantecenter starter med salg af barrodsplanter fra efterårsferien i uge 42.

Blomsterknoldene
Knoldbegonier og georginer skal snart op. De må ikke få frost. Den første snert af rim og temperaturer ned til frysepunktet, som får blomster og blade til at klaske sammen, skader ikke, men så er det også tiden at gribe greben og få knoldene op. De skal tørre et sted, hvor jorden omkring knoldene kan tørre ud, for gemmes de med fugtig jord, rådner de let. Derefter kan de overvintres i sand i et frostfrit og mørkt rum. Det er en god ide at sætte navn på knoldene og markere højde, sort og farve på dem, så har du overblikket, når de skal plantes igen til foråret.

Fuchsia skal også tages ind til vinteropbevaring, inden frosten kommer. Planterne klippes tilbage og placeres i en kølig havestue eller et frostfrit drivhus. De skal vandes så sparsomt, at de kun lige akkurat holdes i live.

Har du brug for gode råd om vinterklargøring, så ring til AB Kirketoft på 2171 1247. Det første gode råd får du her: Hold øje med vejrudsigten – og husk, at Viborg-egnen tit er udsat, når de lave temperaturer sætter ind.

13_georginer_tkst