Drømmer du om at få din egen sø? Hos AB Kirketoft fik vi en henvendelse fra en kunde, der havde den drøm, og nu er drømmen gået i opfyldelse. Søen er etableret med recirkulering af vand, det vil sige, at den faktisk passer sig selv, når anlægget er færdigt og tilplantet næste forår. Der vil selvfølgelig ske en vis fordampning, men den udlignes af det regnvand, der naturligt tilføres.

Det er ikke svært at etablere en sø. Det kan vi en historie om. Læs vores lille billedfortælling om søen fra det første spadestik til det endelige anlæg, som nu bare venter på at blive beplantet til foråret.

14_ensoeblivertil_jb007_tkst

Minigraveren er et godt og nødvendigt redskab i forarbejdet. Søen her skal have en overflade på 25 kvadratmeter og have forskellige dybder, og i den ene ende skal der være et lavvandet areal med vandrensende planter, der optager de næringsstoffer, der ellers vil øge mængden af alger i søen.

14_ensoeblivertil_jb009_10_tkst

Når hullet er gravet, bliver der spredt sand ud. Der skal være et lag på mindst 10 cm sand. Vi har selvfølgelig renset bunden for større sten, men med et tilstrækkeligt tykt lag sand er vi helt sikre på, at der ikke er noget, der kan skære huller i den gummidug, der kommer ovenpå.

14_ensoeblivertil_jb011_tkst

Der bliver formet hylder til planterne, som vokser i forskellige dybder. I det flade område, hvor Mads står, skal der plantes renseplanter.

14_ensoeblivertil_jb013_tkst

Så skal der rulles fiberdug ud. Det kræver to mand og rigeligt med sten til at holde den på plads.

14_ensoeblivertil_jb015_tkst

Oven på fiberdugen kommer en gummidug. Materialet kan strækkes og give sig, så søen får en stabil og holdbar bund. Og nu skal der fyldes vand i. Vandets overflade følger naturlovene, og vi får bekræftet vores beregninger: Jo, kanten af søen er lige høj hele vejen rundt.

14_ensoeblivertil_jb016_tkst

10 tons granit ankommer. Det er sprængsten fra et norsk granitbrud. Syv tons store sten og tre tons gabionsten, som er sten på mellem 15 og 30 cm.

14_ensoeblivertil_jb018_tkst

Nu begynder arbejdet med at fordele stenene rundt i søens kant. Så meget ligger fast, at der skal være en stor sten i den ene ende, som vandet skal plaske hen over og blive iltet. Nedenfor skal renseområdet fyldes med små sten, som planterne skal gro imellem.

14_ensoeblivertil_jb020_tkst

Alle sten er nu lagt på plads, og vandet er i fuld gang med sin recirkulering. En stor pumpe på bunden af søen sender vandet op og lader det strømme ned over den flade sten og fortsætte gennem renseområdet og ud i søen. Og rundt igen og igen.

Søen er klar. Til foråret skal den plantes til, og herefter passer anlægget sig selv. Vandet cirkulerer, iltes og renses, og planterne gror i fred. Det er ikke planen at sætte fisk ud her, og derfor kræver anlægget stort set ingen vedligeholdelse.

Har du også en drøm, du gerne vil have sat i søen, så ring til AB Kirketoft på 2171 1247 og få en uforpligtende snak.